Jet van Helbergen studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden en klassiek zang aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en Codarts Rotterdam. Hiernaast werd zij gecoached door mimespeler/acteur en regisseur Luc Boyer. 

 

Van Helbergen is geïnteresseerd in het spanningsveld tussen het klassiek vocale repertoire en de belevingswereld van vandaag de dag. In haar werk gaat zij op zoek naar aansluiting tussen deze twee om op uitzonderlijke locaties het rijke, oude materiaal in een nieuw daglicht te stellen.

 

In 2012 debuteerde zij met haar solo-muziektheater voorstelling Jamaica Farewell, een samenwerking met schrijver Marjolijn van Heemstra, onder regie van Carole van Ditzhuijzen (Tijdelijke Samenscholing). Locatie was de honderdjaar oude Palmenkas van de Hortus Botanicus van Amsterdam.

 

Een jaar later volgde in samenwerking met schrijver Anoek Nuyens de muzikale vertelling Cowboy in Eetcafé Number One op het Winters Binnen Festival 2013 in Amsterdam Noord. Deze voorstelling werd verder ontwikkeld onder de titel Pizza's en Piloten en speelde onder eindregie van Marien Jongewaard op het Amsterdam Fringe Festival 2014.

 

Jet van Helbergen zet zich in om muziek te brengen op plekken waar deze niet vanzelfsprekend is, zoals daklozencentra, bejaardentehuizen en ziekenhuizen. Voor de soundtrack van de docufilm van Anneloor van Heemstra Zodra ik buiten kom (Human & IDTV doc) werkte zij samen met zingende moeders in de vrouwengevangenis in Nieuwersluis. In het verleden verleende zij haar muzikale medewerking aan community arts projecten van Yo! Opera en Stichting Accu.

 

Solistisch zong Van Helbergen onder andere de rol van koorsoliste in de opera Lege Wie, Boş Beşik van Seung-Ah Oh bij het Muziektheater Hollands Diep. Ook was zij te horen als Dido in de opera Dido and Aeneas van H. Purcell in Concertgebouw de Doelen o.l.v. Philip Pickett en als Geraldine in de miniopera A hand of Bridge van S. Barber o.l.v. Hans Leenders. 

 

Van Helbergen volgde masterclasses van o.a. Roberta Alexander, Meinard Kraak, Stephan MacLeod, Nico van der Meel, Carolyn Watkinson en Johanette Zomer.

.