Back to All Events

De Stem & Transformatie

  • Sai Mithra, Centrum voor Transformatieve Yoga, Amsterdam 102 Sint Antoniesbreestraat Amsterdam, NH, 1011 HB Netherlands (map)

Over klank maken en bewustwording. Samen met Jet, klassiek zangeres, en Quirine, transformatief lichaamswerker, onderzoek je door middel van jouw eigen stemgeluid je innerlijke landschap van stromen, blokkeren en verruimen.

Waar houd ik mijzelf tegen de lichamelijke ruimte te voelen en te benutten die ik eigenlijk tot mijn beschikking heb?
Hoe kan ik adem en klank gebruiken om mijzelf te openen en de energie binnen mijzelf te laten stromen?
Hoe gebruik ik de transformatieve kracht van geluid voor het instrument van Leven dat mijn lichaam is?

Klassiek zangeres Jet van Helbergen en transformatief lichaamswerker Quirine Vosmaer hebben hun krachten gebundeld in deze workshop. ‘Wij zijn beide energetisch en lichamelijk zeer bewust sensitief en ervaren. Steeds als wij elkaar spraken zaten we daardoor binnen mum van tijd urenlang op zo’n diep en inspirerend niveau van overlap in onze ervaring van ons beider vakgebied, dat het onvermijdelijk voelt om ook anderen uit te nodigen de magie van klank en transformatie mee te laten ervaren.’

In deze workshop streven Quirine en Jet ernaar je kennis te laten maken met de transformatieve kracht van klank, specifiek toegepast op waar jij op dit moment in je ontwikkeling staat. Zangervaring is geen noodzaak. De ervaringen die je opdoet, kunnen nog lang doorwerken en de aangeboden handvatten zijn telkens opnieuw in te zetten in je dagelijkse leven, mantra’s en yoga beoefening.

Klank is trilling.
Beweging dus.
Beweging die de eigenschap heeft alle materie die het raakt met zich mee in trilling te brengen.

Deze trilling kun je als mens met het hele lichaam ervaren. Op verschillende niveaus, manieren, bewust en onbewust. Als de klank van een bron buiten ons komt, wordt ons menselijke systeem daardoor in beweging gezet. Wanneer wij zelf klank maken, of zingen, wordt ons eigen lichaam de bron. Het instrument dat de trilling in beweging brengt.

Hoe dieper de trilling die wij in gang zetten door het eigen lichaam kan dringen, hoe bevrijdender het voelt. De klank manifesteert zich dan letterlijk in iedere cel van het lijf. Daar tegenover staat logischerwijs dat blokkades in het lichaam de trillingen afremmen en/of tot stilstand brengen. Op dat moment sijpelt de klank dus niet tot iedere cel door en dat kun je op dat moment, letterlijk aan den lijve, ondervinden.

Met het eigen lichaam klank maken, zingen, is dus een fantastisch manier om onderzoek te doen naar waar het lichamelijke stroomt en waar niet. De zanger nodigt de zachte kracht van de trilling uit om de vastzittende energie vrij te laten om op die manier nieuwe klankruimte te creëren. De zanger nodigt zichzelf uit om te gaan ontspannen op plekken waar gewoonlijk weerstand zit, in de blokkade, een oud programma dat ooit als zelfverdediging is opgebouwd.

Dit is de Transformatieve kracht van geluid maken, van zingen.


Earlier Event: July 6
Stabat Mater - Rossini
Later Event: November 1
Cursus 'Podium' voor 18 jaar en ouder